top of page
Yazarın fotoğrafıTûba İmik

İçimizdeki Cevaplara Davetkâr Sorular

Merhaba Dostlar 🌿


Her gün en az bir mekân orucu yazısı paylaşma niyetim bir gün sekmeye uğradı ancak bazen sessizliğin de paylaşmaya dâhil olduğunu hatırlamak için güzel bir vesile oldu.


Aldığım bir geri dönüş oldu, bunun ilhâmı ile bu mesajı sizlerle paylaşmak istiyorum.


‘Sizlere hep sorular mı soracağım, önerilerde bulunmayacak mıyım?’


Evet çoğunlukla sorular soracağım. Çünkü verdiğim her öneride kendimi (kendim sandığımı) anlatmış oluyorum. Ve ben bir mimar olarak kendimi anlatmak değil, sizin kendi mekânsal eğilimlerinizi keşfetmenizin elimden geldiğince aracısı olmaya odaklanmayı seçiyorum. Ve bize anlatılan onca kalabalığın arasında her ne alanda olursa olsun bizi bize yönlendiren davetler bana iyi geldiğinden, sizlere de benzer bir daveti sunmak şu an için en çok içime sinen. Bilgi pek fazla alanda bolca var, bilgeliğimizin ifade bulması daha elzem kanımca ve bilge sesinizi ancak siz konuşturabilirsiniz, ben ya da bir başkası onun yerine ses çıkartabilir mi hiç?


Ha bazen haddimi aşmamayı umarak, yuvamız dünyaya, sağlık konularına ve dünyayı paylaştığımız diğer canlı türlerine dikkat çekmek adına öneri tonunda paylaşımlarım oluyor. Ancak, mekânsal gereksinimlerimiz, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarımız konusunda bizi bizden iyi hissedip, ifade edebilecek biri(leri) olduğuna pek inanmıyorum.


Dolayısıyla evet belki size hazır reçeteler, hap bilgiler sunmaktan imtina ederim ama sizin içinizden çıkacak sesi, sözü, ilhâmı mekânsal ve bazen de hayatın farklı alanlarında (ki hepsi aynı özün farklı tezahür araçları kanımca) cesaretlendirmeyi gönülden niyet ederim.


Orucun bir diğer açılımına da değinmiş olalım böylece, fiziksel besin yanında diğer katmanlarda da dışarıdan alarak beslenmekten, odağımızı içeriden gelene yönlendirmek, ona alan açmak.


Mimarlığın bu hâli ünlü ‘mimar egosu’ ifadesine de güzel bir çomak oluyor diye düşünüyorum. Belki dışarıdan pek alışılagelmiş mimarlık tanımları gibi algılanmasa da, içeriden benim tezahürümde mimarlığın tam da bu ‘alanı kullanıcıya açmak, onun mekânsal farkındalığını derinleştirme yolculuğunda yol arkadaşlığı etmek olduğunu’ (en azından şu an için) güçlü bir şekilde hissediyorum.


Mekân orucu serimize devam edeceğiz, bolca soruyla, belki biraz da haddini ve egosunu ehlileştirmek çabasını korumaya niyet eden bazı öneriler ile.


Sevgimle 🌸


©Tûba İmik Saka 2021

Bu yazı ve yazıya ait görselin tamamı ya da parçalarının kopyalanması, kaynak göstermeksizin ve izinsiz paylaşılması, yazar isminin değiştirilmesi Telif Hakları Kanunu hükümlerince yasaktır. Aksi durumlarda yasal işlem uygulanır.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page